Het wordt niet voor niets aangeraden om een appeltaart te bakken als je kijkers krijgt voor je huis dat te koop staat. De geur van appeltaart helpt bij het trekken van de portemonnee. Waarom? Onbewust roept de geur van zelfgebakken appeltaart nostalgische gevoelens op.

In de herfst zorgt een lekker ruikend huis voor een warm, gezellig en cosy gevoel. Een heerlijke geur verspreiden is niet meer zo moeilijk.

Snelle tips om je huis energiek, elegant en eigentijds te laten ruiken:

Daar zit een luchtje aan: geurkaarsen
Geurkaarsen zijn niet alleen gezellig vanwege het warme kaarslicht, maar brengen ook een zoete romige geur in huis. De geurkaarsen van Riverdale zijn erg intens van geur en goed van sterkte. Natuurlijk zijn er nog meer te vinden. Ook hier geldt: probeer eens een aantal verschillende geuren uit, zo ontdek je welke geuren je prettig vindt en wat geuren met je doen. Je kunt ook geuren mixen met elkaar. Net als dat je weleens twee verschillende parfums door elkaar heen op je huid sproeit, kun je ook twee verschillende geurkaarsen aansteken. Vanille is vaak een geur die goed te combineren is met andere geuren. Dit blijft echter een kwestie van smaak.

Geur in huis? Daar steken we een stokje voor (op!)
Overal in huis heb ik geurstokjes staan: in het toilet, in de badkamer, in de keuken, bij de entree en in de woonkamer. Makkelijk en veilig. De stokjes – die in een fles met geparfumeerde olie zitten – absorberen de olie en verspreiden een aangename geur door de ruimte. Heb je het idee dat de olie is uitgewerkt? Gooi het flesje niet meteen weg! Het kan ook zijn dat de stokjes alles opnemen wat in het flesje zit, dus niet alleen het vocht. Die verontreiniging (stof, vuil, ook al zijn het maar hele kleine deeltjes) verstoppen soms de 'poriën' van de geurstokjes. Daardoor kan er minder vloeistof opgezogen worden en waar de geur wordt afgegeven zijn er minder 'vrije plekken' waar de geur kan verdampen. De stokjes vervang je na verloop van tijd als je het idee hebt dat ze minder geur afgeven. Je zult zien, nee ruiken, dat ze het weer perfect doen.

   

Een frisse bloemenmelange: potpourri
Potpourri bestaat uit een mengsel van gedroogde bloemblaadjes, kruiden en specerijen. Er wordt een etherische olie of een ander sterk geurende olie aan toegevoegd. Door de potpourri in een leuk schaaltje of potje te doen, kun je op een decoratieve manier een langdurige lekkere geur in de kamer creëren .

Hoe kun je zelf potpourri maken? Gedroogde bloemen die je gebruikt voor het maken van potpourri zijn: rozen, anjers, hibiscus, viooltjes, zonnebloemen en lavendel. Ook kruiden doen het goed en geven de geuren wat pit. Denk aan: kamille, lavendel, tijm, salie en rozemarijn. 
De gebruikte ingrediënten van de potpourri dienen niet volledig gestampt te worden, eerder lichtjes gebroken of gescheurd. Grote en harde producten zoals bijvoorbeeld kaneelstokjes breek je in kleine stukjes.

Eucalyptusbladeren zijn een mooie aanvulling voor elke potpourri. Eucalyptus is infectiewerend. Het bestrijdt bacteriën, virussen en schimmels. Daarnaast is het slijmoplossend en bevordert dit geneeskruid het ophoesten van slijmen. Het is hoestbedarend en krampstillend. Mooi voor de gezondheid dus, zeker met de koude winterse dagen op komst.

Beperk je echter niet tot deze lijst. Experimenteer er lustig op los en gebruik je fantasie en wat je bij de hand hebt om een geheel eigen potpourri te maken. Ook origineel om mooi verpakt als uniek cadeau te geven.

Voor potpourri's wordt gebruik gemaakt van gedroogde bloemen, bladeren, fruit,  kruiden en specerijen.

Smelt weg bij waxmelts
Waxmelts zijn geurblokjes die gemaakt zijn van sojawas, geurolie en kleurstof. Deze waxmelts gebruik je in combinatie met een geurbrander. Als je onderin de geurbrander een theelichtje legt dan smelt de wax binnen 10 minuten en wordt het geurolie. Het is dus eigenlijk een soort geurkaarsje zonder lont. Het voordeel van waxmelts is dat ze niet indrogen na het smelten en ze spetteren en blakeren niet. Je kunt verschillende waxmelts met elkaar combineren waardoor je een geurtje met een persoonlijke touch krijgt.

Wierook over de top
Ik ben gek op wierook en weet dan ook altijd welke geurstokjes ik vind passen bij de sfeer die ik wil creëren. Wierook heeft een sterkte geur en daardoor blijft de geur altijd lang hangen. Wierook is verkrijgbaar in stokjes en kegeltjes. De kegeltjes geven minder rommel dan de langwerpige stokjes waarbij het as vaak naast het houdertje valt.

Tot slot moet ik je toch nog iets verklappen… Dat van die appeltaart, dát is alweer achterhaald. Uit onderzoek is gebleken dat meer neutrale en frisse geuren, zoals citrus zorgen voor een betere verkoop dan de complexe geur van appeltaart. 
Dat moet goed nieuws zijn voor huisverkopers; een geurstokje neerzetten is toch een stuk eenvoudiger dan het bakken van een taart.

Alhoewel de geur van de appelroosjes van De Troubadour uit het woonboek alles overtreft.