Jarenlang waren Pipi Langkous en ABBA de enige Scandinavische invloeden in mijn leven. Sinds de komst van Netflix, klinkt het Noors, Zweeds en Deens me als muziek in de oren. Niet alleen Scandinavische series zijn immens populair ook de meubels zijn al jaren een hit.  Er is geen andere interieurstijl zo tijdloos, zo functioneel en zo esthetisch als die van Zweden, Noorwegen, Finland en Denemarken. Het lijkt wel of de designers van deze landen een aangeboren gevoel voor stijl hebben.

Wat zijn de kenmerken voor een Scandinavisch interieur?

Scandinavisch wonen

Licht de winter op

De Scandinavische woonstijl is eenvoudig, tijdloos en sober. In de woonbladen kom je het Scandinavisch interieur ook veel tegen en opvallend is dat er veel licht wordt gebruikt. Witte muren om de ruimtes zo helder mogelijk te houden. De zon in de noordelijke landen heeft minder uren dan elders in Europa en daarom zijn de dagen ‘s winters kort. Om niet geheel in het donker te leven kiezen mensen bewust voor licht in hun interieur. De koude wintermaanden duren al ellendig lang en daarom wordt de witte ruimte wel ingericht met warme materialen. Dat zorgt voor een gezellige sfeer.

Natuurlijke sfeer door hout

Onmisbaar in een Scandinavisch interieur is hout, hout en nog meer hout. Denk aan de Finse sauna’s dan snap je direct dat hout puur en natuurlijk is als het gaat om een Scandinavische inrichting. Wat je veel ziet zijn lichte houtsoorten zoals beuken-, berken- en essenhout. Om een beetje variatie aan te brengen, wordt het hout ook wel geschilderd. Welke kleur? Een keer raden!

Scandinavisch dressoir

Design lampen

In een Scandinavisch interieur mogen designlampen niet ontbreken. Het is een belangrijk kenmerk, net als hout. In een Scandinavisch interieur zie je veel opvallende hang- of staande lampen. Neem hier eens een kijkje voor schitterende designlampen die in elk Scandinavisch interieur passen.

Watch your steps

In Scandinavië wordt zelden gebruik gemaakt van een kamerbreed tapijt zoals wij dat gewend zijn. In plaats van een tapijt, leggen ze vloerkleden of rendierenvachtjes op de houten vloer.

De eenheid is strak
In een Scandinavisch interieur zie je veel strakke, rechte lijnen. Geen tierelantijntjes maar opgeruimd en strak. De ruimte moet zo ‘clean’ mogelijk zijn. In Scandinavië houden ze van moderne collectors items. Een modern artwork van Cobra Art zou hier bijzonder goed in passen.

Scandinavisch interieur

Simplicity rules

Wil je een Scandinavisch interieur? Begin dan maar vast met opruimen. In het noorden houden ze niet van rommeltjes die in het zicht liggen. Dus neem strak vormgegeven kasten, bakjes en dozen voor een opgeruimd huis.

De muur mag kaal en de accessoires mogen minimalistisch zijn. Je ziet dit ook terug aan de Scandinavische muurversiering: de haast kinderlijke lijntekeningen, eenvoudig en niet overheersend.

Groen mag ook in dit interieur!

Planten zijn natuurlijk altijd meer dan welkom en mogen in een Scandinavisch interieur zeker niet ontbreken. Cactussen en vetplanten zijn ideaal als je óók graag minimalistisch wilt zijn in het onderhoud ;-).

Textiel en accessoires maken het knus, af en gezellig!

Als alles zo strak is, moet je wel uitkijken dat het niet kil en ongezellig wordt. Om toch een knusse en behaaglijke sfeer te creëren maak je gebruik van kussens en plaids. Wel exemplaren met verschillende grafische accenten, zoals ze dat in Scandinavië ook graag doen. Het is een goede manier om verschillende texturen in huis te brengen. Knitfactory heeft mooie gebreide kussens en plaids die overigens wél in Nederland zijn gemaakt.

Hoewel de muren best sober mogen blijven, kun je wel eenvoudige posters ophangen. Vooral zwart/wit posters worden veel gebruikt in het Scandinavische interieur. Maar een accentkleurtje mag natuurlijk ook. Er zijn veel posters met mooie grafische ontwerpen of met een inspirerende tekst of quote.
Met een grafische muziekposter zet je een stempel op je interieur!  Ook een inspirerende tekst op een witte muur klinkt als muziek in de oren voor een Scandinavische interieur. So wake me up when its all over van Avicii brengt hem weer een klein beetje tot leven.

Nu nog een ronkende houtkachel en de koude winters kunnen beginnen. Ook bij ons!