Veel hippe restaurants kiezen voor een stoer industriële inrichting. Deze interieurtrend, stamt van oorsprong uit het bruisende New York, en dan om precies te zijn uit Brooklyn.

Brooklyn was in de jaren negentig nog grotendeels een verpauperde wijk. Maar door de dalende criminaliteit in New York stegen de prijzen op de woningmarkt en weken veel hippe jonge New Yorkers uit naar het betaalbare Brooklyn. Daardoor werd het werd steeds minder een arbeiderswijk. Jonge avonturiers begonnen eetcafés in de leegstaande fabriekshallen en pakhuizen waar de prijzen nog relatief laag waren. De startende restaurateurs begonnen daar hun zaakjes, en namen het interieur voor lief. Wat bleek: het werd als hartstikke hip ervaren. Het concept 'industriële inrichting' was geboren en sloeg in als een bom. Het werd in de jaren daarna steeds vaker gekopieerd in andere steden. Dat is de reden dat in een Amsterdams pandje, achter de ranke ramen en een nostalgisch geveltje, plotseling kleine tegeltjes en een gietvloer tevoorschijn komen. Alsof je niet in een woonwijk zit maar je waant je je in een fabriekspand.

De industriële interieurstijl is natuurlijk niet alleen voor restaurants voorbehouden. Steeds meer bedrijven richten hun pand op deze manier in. Maar ook jij kunt Hotel New York in je huiskamer brengen.

Metaal & Staal matchen helemaal

Eén van de kenmerkende materialen van een industriële inrichting is metaal of staal en daarmee kun je het zo stoer maken als je zelf wilt. Wil je het landelijke gevoel niet uit het oog verliezen? Kies dan voor een subtiele aanpak. Je kunt metalen accenten toevoegen in je interieur om deze wat meer industrieel te vormen. Dit doe je door een stoeltje of krukje van staal op te nemen tussen je andere meubels of door kleinere accessoires her en der neer te zetten.

Wil je het groter aanpakken en meer richting het fabrieks-pand-idee gaan, dan zou je voor metalen eetkamerstoelen of een betonnen eettafel kunnen gaan. Alle meubelen met staal halen het industriële gevoel omhoog.

Brooklyn's Bakstenen

Typerend voor een industrieel pand zijn de bakstenen muren. Je kunt natuurlijk niet zomaar even in ieder huis een bakstenen muur metselen, maar je hebt hele leuke alternatieven om toch hetzelfde effect te bewerkstelligen. Denk bijvoorbeeld aan fotobehang of schilderijen. Hier op Pinterest vind je hele leuke ideeën.

Wil jij een kamer in huis leuk decoreren zonder al te veel moeite? Dan zijn de steenstrips een uitkomst. Ze zijn voegloos en eenvoudig te monteren. Met deze oplossing kun je eenvoudig een nieuwe look creëren. Of je nu een ouderwetse, stoere muur wilt, of slechts een gaaf afgewerkt badkamerwandje. Met dezelfde eenvoud monteer ook jij de panelen.

Doe stoer met leer

We blijven nog even stoer doen. Dit keer met leer. Ook hier kun je het groots aanpakken met bijvoorbeeld een leren bank, of kleiner met leren kussens en subtiele accenten. De Troubadour heeft ontzettend veel keuze in lederen bankenstoelenpoefjes en krukjes. Ook vintage artikelen geven je interieur een industriële look. Kijk ook eens naar de So Unique producten. Deze vintage producten zijn uniek in ieder soort. Van ieder product is er maar één en ze zijn allemaal alleen in de winkel verkrijgbaar.

In de (fabrieks)lampen hangen

Wat kan er niet wegblijven uit een industriële inrichting? Natuurlijk, de fabriekslampen. Hiermee creëer je echt een industriële sfeer.

Deze lampen zijn stevig, tijdloos en gaan erg lang mee. Ze maken je huis heel sfeervol maar ook meteen industrieel. De Troubadour heeft een hele grote collectie hanglampen. Zowel robuust, strak en stoer.

Gietvloer: de harde kern van een industriële inrichting

In een fabriekshal ligt natuurlijk geen hoogpolig tapijtje! De enige echte vloer die bij het industriële interieur past, is de gietvloer. Een gietvloer is een afwerkvloer die op een dragende vloer wordt aangebracht door middel van gieten.

Een gietvloer is een echte blikvanger in huis. Hij is makkelijk te reinigen en is dus perfect bij huisdieren en kinderen (ook in verband met allergieën). Een gietvloer is wel aan de prijzige kant, maar daar staat tegenover dat de vloer er in een volgend leven nog ligt. Bovendien hebben ze weinig onderhoud nodig en dat scheelt aanzienlijk in de kosten.

Bij een industriële inrichting kun je zoals je hierboven hebt gelezen, zelf bepalen in hoeverre je meegaat met de trend. Maar dat het hip is blijkt wel: restaurants, bedrijven en particulieren kopiëren de stijl een op een.

Interieuradvies

Ben je enthousiast geworden over de industriële interieurstijl, maar weet je nog niet goed hoe jij dit moet toepassen in jouw inrichting? Kom dan gerust langs in de winkel om inspiratie op te doen, of maak online een afspraak voor een vrijblijvend interieuradvies. Bij De Troubadour adviseren ze je graag.