Verlichting kiezen: waar moet je op letten?

Een stoere hanglamp van metaal of koper geeft je interieur een krachtig en stoer element. 
Ben je meer van de romantiek en gezelligheid? Dan doet de goede oude klassieke en trotse kroonluchter het nog altijd goed. Met een beetje creativiteit, maak je zo'n kroonluchter helemaal 'eigen' door er extra accessoires in te hangen. 

Even dimmen please

Ook een robuuste industriële lamp kan voor romantiek zorgen, als je er tenminste een dimmer tussen zet. Door een dimmer te gebruiken, is het niet alleen heel makkelijk om snel een intieme sfeer te creëren, je kunt ook flink besparen op stroomkosten. Let op! Niet alle spaarlampen kun je dimmen.

Een dimmer aansluiten is zo gepiept en gaat eigenlijk hetzelfde als het aansluiten van een gewone schakelaar. Let op dat je de goede dimmer koopt. Je hebt namelijk verschillende soorten voor gewone lampen en voor halogeenverlichting.

Industriële hanglampen doen het erg goed

Een industriële hanglamp staat erg stoer boven een tafel. Hij is nadrukkelijk aanwezig en je maakt er een statement mee. Als de lamp een enorme eyecatcher is, kun je met wat onopvallende spotjes de omgeving ook nog in het licht zetten. Houd het dan verder zo simpel mogelijk zodat de bijzondere lamp alle aandacht krijgt die hij verdient. Tenzij je van een kermis houdt.

Voetjes op de vloer: vloerlampen

Vloerlampen zijn weer helemaal terug van weggeweest. Liefst in combinatie met een bijbehorende hanglamp die boven de tafel hangt. Een goed gekozen combinatie van bij elkaar passende lampen geeft – door de herhaling van kleur en vorm – je interieur op een onopvallende manier rust en harmonie.

Een vloerlamp krijgt meestal een plaats in een hoekje, naast een stoel, tafeltje of bank. Het merk Citylights bij De Troubadour heeft een groot aanbod vloerlampen voor uiteenlopende interieurs. Praktisch, stijlvol en warm. Zo zit er altijd een lamp tussen die bij jouw smaak past.

Lampje, lampje aan de wand…

Een wandlamp brengt sfeer in huis zonder nadrukkelijk aanwezig te zijn. Het voordeel van een wandlamp is, dat die heel plaatselijk licht kan verspreiden. Ideaal om muurversiering uit te lichten.

Wandlampen met ijzer, metaal of chroom geven op subtiele wijze een industrieel detail.

In een kleinere ruimte is het handig om wandlampen te kiezen die verstelbaar zijn zodat je ze alle kanten op kunt richten.

De tafellamp op tafel… op de kast of op de grond!

Tafellampen zijn handig, praktisch en leuk. Niet alleen mooi op een bijzettafeltje maar ook op eettafel, bureau of nachtkastje. Maar probeer een tafellamp eens in een hoekje op de vloer of een heel laag bijzettafeltje. Je zult zien dat dit een totaal andere lichtval geeft. 
Tafellampen zijn er in verschillende uitvoeringen. Bijvoorbeeld een klassieke tafellamp met een stenen voet en kap of juist een moderne tafellamp met een kleine kap. Kleine tafellampjes kunnen prima gebruikt worden in plaats van kaarsen.

Je hebt tafellampen met alleen licht naar beneden en tafellampen met zowel licht naar boven als naar beneden. De laatste is een moderne variant op de beroemde bankierslampen uit de jaren 20. Plaats de kap naar beneden om te lezen en omhoog voor indirect licht.