Mijn winkelwagen  

Warmte in huis met velvet

De herfst is weer begonnen. De blaadjes beginnen langzaam weer van de bomen te vallen en ‘zin in thuis’ wordt langzaam geïntroduceerd. Het moet weer sfeervol worden in huis, warmte kunnen we in de donkere dagen voor Kerst wel gebruiken. Welke leuke items en stoffen ga ik gebruiken?

Fluweel, ook wel velvet of velours genoemd, is dé trend op dit moment. Van je bank tot een prachtig jasje, het is een musthave voor interieur en kledingkast. 
Vroeger was fluweel een zeldzame en kostbare stof, het symboliseerde welvaart en macht. Daarom droegen vooral rijkere mensen dit materiaal. Door de huidige fabricagemethoden is velvet steeds beter verkrijgbaar. De zachte stof kan gebruikt worden voor een bank, eetkamerstoel, kussen of plaid. Door het glanzende effect straalt velvet luxe uit. Bovendien haal je meer comfort in je huis!

Wat houden de verschillende termen in?

Op het web vind je meerdere termen: velvet, fluweel en velours. Is er een verschil en zo ja wat is het eigenlijk?

Velvet is de Engelse benaming voor fluweel. Fluweel is een geweven stof. De rechtopstaande pluizen of katoen zijn mee geweven en zijn afgesneden.

Velours is de Franse benaming voor een stofsoort met een harig oppervlak. Velours werd iets later dan fluweel uitgevonden – niet in Engeland maar in Frankrijk. Het is een gesneden variant van fluweel. Het is heel zacht maar minder glanzend. Er zijn twee soorten velours: staand-velours en streek-velours. Staand-velours heeft een recht opstaand haardek. Bij streek-velours ligt het haardek in één richting (je ziet daardoor de vleug in de stof), waardoor verschil in kleurdiepte ontstaat. Als je over de stof wrijft lijkt het soms of het vlekt.

De afwerking en samenstelling van de stof hebben dus invloed op de look.

Waar kun je de stof velvet, velours en fluweel voor gebruiken?

Meubels in een chique jasje

Allereerst kun je denken aan banken. Een prachtige velvet bank in je woning is natuurlijk een waanzinnige eyecatcher. Ook eetkamerstoelen maken je eetkamer tot een luxe uitstraling. Vooral de gecapitonneerde stoelen van fluweel zijn zo ontzettend mooi bij een grote teakhouten eettafel, dat het lijkt alsof je op bezoek bent bij de familie van Adel.

Gordijnen van fluweel

In de wintermaanden is het heerlijk om je gordijnen dicht te trekken, terwijl de regendruppels kletteren tegen de ramen.

Fluwelen gordijnen geven een extra warme uitstraling door de dikte van de stof. Bovendien zijn ze ook heel geschikt om in je slaapkamer te gebruiken vanwege het verduisterende effect. Hou je van de boudoirstijl? Dan zijn materialen als fluweel, kasjmier en zijde prachtig om te gebruiken. Als je verschillende lagen over elkaar heen drapeert, geeft dat helemaal een luxe uitstraling. Zo kun je doorzichtige vitrages prima combineren met verduisterende gordijnen van fluweel. Om helemaal de echte boudoir-sfeer te bereiken, kies je gordijnen die vanaf het plafond tot aan de vloer reiken: intiem, romantische en warm.

Accessoires van velvet

Als je een groot item to much vindt, zijn accessoires een goed alternatief om toch de luxe uitstraling van velvet in je interieur te brengen. Denk aan poefjes, kussens, plaids, tapijt en dekbedden.

Aaibare meubels bij De Troubadour

Durf jij te gaan voor velvet/fluweel of velours in je huis? Bij De Troubadour zijn we heel enthousiast over deze velvet-trend. Bij het zien van eetkamerstoel Treasure wil je nog maar één ding: zitten! De zwarte taps toelopende pootjes geven hem het retro gevoel. Ook de lounge chair Treasure is een stijlvolle toevoeging aan je interieur.

Breng dus die sfeervolle luxe in jouw huis met velvet, fluweel of velours. Kom kijken en go for it!