Toen ik voor het eerst op mezelf ging wonen, niet eens zover bij mijn ouders vandaan, voelde ik me niet meteen thuis. Ik had een leeg gevoel. Er miste iets. Niet alleen miste ik natuurlijk een belangrijk onderdeel in mijn leven – mijn ouders – maar ik had de behoefte om steeds terug te denken aan het verleden. Een nostalgisch gevoel. Ik miste bijvoorbeeld de vertrouwde geur van thuis, alles rook zo nieuw. Ook was het zo strak en opgeruimd dat het soms leek alsof ik in een museum woonde. Thuis bij mijn ouders was het altijd knus en voelde het vertrouwd. Moest ik gewoon nog even wennen of met hangende pootjes teruggaan?

Thuis in eigen huis

Thuis voelen in je eigen huis, klinkt logisch, maar is niet altijd vanzelfsprekend. Een huis moet je pakken. Thuis zijn is het gevoel van je behaaglijk en veilig voelen. Thuis voelen is ook de plek waar jij je verbonden voelt met anderen, jouw dierbaren.

Inmiddels ben ik een aantal keren verhuisd en tussen alle nieuwe en mooie spullen, merk ik dat ‘thuis’ voelen meer is dan dát. Alles draait namelijk om gevoel. Je wilt je prettig voelen. Hierbij staan ontspanning en rust centraal. Af en toe met een goed boek wegkruipen tussen de kussens van je bank, heb je nodig om weer op te laden. Maar daarvoor moet je je wel ‘thuis’ voelen. Maak van jouw huis een bijzonder thuis. Hierbij geef ik je mijn 5 tips die ik heb gebruikt om me snel thuis te voelen in mijn eigen huis:

De geur van mooie herinneringen

Welke geur dat voor jou is en in welke vorm (zie blog: achter elke deur een andere geur) is zéér persoonlijk. Onbewust is geur heel bepalend voor je gevoelswereld.

Als je een bepaalde geur ruikt, kan dit emoties en herinneringen oproepen. Dit kan een bewuste of onbewuste emotie zijn. Het kan een herkenning zijn die je voelt omdat geur vaak teruggaat naar het verleden en zo emoties oproept van toen je nog klein was. De aantrekkingskracht van een geur gaat zo vaak terug naar de band tussen ouder en kind.
Door het opsnuiven van een bepaalde geur, kun je letterlijk geëmotioneerd raken. Geuren kunnen dus zorgen voor een goed of juist slecht gevoel. Als je een geur als ‘prettig’ ervaart, komt het brein tot rust.

De geur van vanille is voor mij zo’n trigger: ik word meteen geraakt als ik het ruik. Waar het vandaan komt, weet ik niet maar als ik het ruik wil ik altijd meer! Het geeft me een blij en ontspannen gevoel. Mijn huis staat niet voor niets vol met geurkaarsen met vanillegeur.

Geurkaarsen Riverdale

Riverdale heeft hele fijne subtiele geurkaarsen. Ook brandertjes met olie doen het heel goed.
Onderzoek heeft uitgewezen dat we bloemige geuren associëren met lente, liefde en romantiek. Dit zorgt voor een kalm en positief gevoel.
Wist je dat vrouwen die een geur dragen die grapefruit bevat veel jonger worden geschat? Dus als je jonger wilt lijken, weet je wat je moet doen! ;-)

Een beeld zegt meer dan duizend woorden

Stap een gemiddeld kantoorpand binnen en wat staat er op de bureaus? Negen van de tien mensen hebben wel ergens een foto van geliefde of kind op het (digitale) bureaublad staan. Met maar een reden: de plek ‘eigen’ maken.

Hetzelfde kun je doen in je eigen huis. Mis je bepaalde personen dicht in je buurt? Dan is de oplossing eigenlijk verbazingwekkend simpel. Ons brein is visueel ingericht. Wij kijken liever dan dat we lezen.

Uit onderzoek blijkt dat wij visuele presentaties zoals foto’s en video’s binnen 0.25 seconden verwerken. En dat we het vaak ook direct begrijpen. Denk maar eens aan iconen en verkeersborden. Daar kan geen stuk tekst tegenop. Tekst zien we het liefst in zwart/wit maar foto’s zien we graag in kleur.
Het is natuurlijk heel leuk om je hele wand vol te hangen met foto’s van al je geliefden maar misschien is dat een tikkeltje overdreven. Kleine foto’s in een mooie lijst staan ook heel leuk in een buffetkast. Ze vallen dan wat minder op maar onbewust valt je oog toch regelmatig op deze ‘rustgever’. Foto’s op een dressoir of tv meubel zijn vooral leuk als je ze in verschillende formaten en soorten lijstjes bij elkaar zet.

Gekleurde kussens geven je een cozy gevoel

Een bank vol kussens geeft een gezellige sfeer en een veilig gevoel. De sierkussens van FS Home Collection hebben sprekende kleuren en een warme uitstraling. Leuk dus om je bank uit de So True by Troubadour collectie op te vrolijken.
Waar let je op als je nieuwe kussens aanschaft? Op de kleuren! Kleur geeft een unieke boodschap aan je hersenen en beïnvloedt je humeur op verschillende manieren.

- Rood is de kleur van de liefde en daarom bij veel vrouwen hun favoriet;
- blauw maakt rustig en kalm;
- groen zorgt voor balans en rust;
- natuurtinten, hout en leer worden in veel interieurs gebruikt. Het geeft voornamelijk geborgenheid;
- oranje staat voor dynamiek;
- zwart is tijdloos en sensueel;
- wit staat voor vrede.Je zou dus wat natuurtinten met oranje kunnen combineren om wat meer dynamiek te brengen in je woonkamer. 

Een strak ingericht wit interieur, kan nogal klinisch en kil aanvoelen. Door warme natuurtinten toe te voegen creëer je wat meer geborgenheid in huis.

Niet alleen de kleur van de kussens op de bank maar ook het overige textiel, zoals gordijnen en vloerkleden, kunnen van grote invloed zijn op je thuisgevoel.

Haal planten en bloemen in huis

Kamerplanten zijn niet alleen mooi om te zien maar hebben nog veel meer positieve eigenschappen waar je van kunt profiteren om je lekkerder te voelen in je eigen huis. Wetenschappers zijn het er over eens dat planten het binnenmilieu verbeteren. Planten kunnen het achtergrondlawaai in gebouwen verminderen. De bladeren absorberen het achtergrondgeluid waardoor een ruimte rustiger wordt. Maar dat is niet alles: planten zorgen voor een lagere bloeddruk en meer zuurstof in de ruimte waardoor jij je beter voelt.
Breng je wat vaker tijd door in de natuur, dan heb je minder kans op depressies, angststoornissen, migraine en vermoeidheid. Zelfs het kijken naar de natuur zorgt ervoor dat we ons meer ontspannen voelen, blijkt uit onderzoek van Wageningen Universiteit en Research en het Trimbos-instituut. Je hoeft dus geen jungle in huis te halen om een groen ‘thuis’-gevoel te creëren.

Kunst is net als liefde

Met kunst laat je natuurlijk jouw persoonlijke smaak zien en het maakt een interieur speelser of krachtiger. Kunstwerken, zowel schilderijen, foto’s als beelden kunnen een emotie oproepen en vertellen een verhaal. Jouw verhaal. Kijken naar kunst kan een mens gelukkig maken, zo blijkt uit Brits onderzoek. Proefpersonen ondergingen hersenscans terwijl ze een aantal kunstwerken en schilderijen bekeken. Wanneer ze onder de indruk raakten van een schilderij, steeg de bloedstroom tot wel tien procent en dat is evenveel als wanneer iemand naar zijn of haar geliefde kijkt.

Een mooi kunstwerk in je huiskamer is dus veel meer dan een prachtig statement, je kunt je er echt prettiger door voelen. Neem eens een kijkje bij onze betoverende schilderijen.

Met een paar kleine veranderingen kun je als snel een heerlijk ‘thuisgevoel’ in huis brengen.

Een goed ingericht huis kan herinneringen oproepen die emoties bevatten.
Kijk eens rond in je eigen huis. Wat kan jij nog toevoegen om je zintuigen te prikkelen? Ga ermee aan de slag en maak je huis eigen.

Voel de emotie van wonen.