article-image

BACK TO THE FUTURE MET EEN RETRO INTERIEUR

Retro is een afkorting van retrospectief. Dat betekent letterlijk: terugkijken. In deze context wordt met terugkijken bedoeld: vormgeven van nieuwe producten die geïnspireerd zijn op het verleden. Dit zijn geen oude of antieke meubels of vintage accessoires maar dit zijn nieuw gemaakte spullen die verwijzen naar het verleden.

Vintage komt echt uit het verleden bijvoorbeeld: een oude jurk uit de jaren 70 met het design uit de jaren 70 en gemaakt in de jaren 70. Deze jurk is al meer dan 40 jaar oud. Retro kleding of meubelstukken zijn altijd nieuw gemaakt maar de ontwerper van het product heeft zich laten inspireren door het verleden. De benamingen retro en vintage worden dus eigenlijk onterecht veel door elkaar gebruikt.

Retro kun je gewoon zien als een interieurstijl: een hippe interieurstijl van nu! Eigenlijk is retro een eerbetoon aan het verleden. Veel designs uit de jaren 50, 60, 70 of 80 duiken opnieuw op in het modebeeld. We kijken er alleen met een 21e eeuw blik naar en dat levert nieuwe frisse designs op.

Plastic fantastic: laat de jaren 50 herleven

Vóór de jaren 50 hadden meubels en accessoires meestal de kleur van natuurlijke materialen. De periode na de oorlog stond in het teken van de wederopbouw en het ontstaan van een nieuwe welvaart. Vanaf de jaren 20 onderzochten wetenschappers hoe je kunststof kon produceren, en hoe natuurlijke kleurstoffen in de fabriek nagemaakt konden worden. Dit zorgde ervoor dat in de loop van de jaren 50 kleurstoffen en kunststof steeds goedkoper werden. En dus werden ze vaker gebruikt voor meubels, kleding en gebruiksvoorwerpen. Daarom zie je veel plastic meubelen in de jaren 50 retro stijl terugkomen.

Ook keukens met keukenapparatuur (een broodrooster, waterkoker of koffiezetapparaat) van bijvoorbeeld Smeg passen helemaal in het jaren 50 stijltje.

                  

De jaren 60: op de koffie whisky bij Don Draper

Het is een veelbekeken serie van de laatste jaren: Mad Men.  Don Draper & co leven in het New York van de jaren 60. Uit hun interieurs kunnen we heel wat inspiratie putten. Meubilair met ronde hoeken, dunne tafels en stoelpootjes zien we veel terug.

Bruin, oranje, groen: laten we de jaren 70 overdoen!

De jaren 70 zijn terug van weggeweest. We brengen de Saterday Night Fever in een dansprogramma weer terug op de buis en halen de drukke jaren 70 prints weer tevoorschijn. Waar we eerst walgden van de drukke patronen en motieven op de muur (denk aan de fotoboeken met lelijk geel-bruinig behang), komen nu de kleuren zoals mosterdgeel, olijfgroen en okergoud weer helemaal van pas. Ook tapijten met veel kleuren zoals oranje, geel en bruin zijn weer hotter than hot. De vloerkleden van Dutchbone hebben dit allemaal!

Planten zoals cactussen en vetplanten passen heel goed in een jaren 70 interieur en industriële lampen of lichtbollen maken het af. 

De toekomst

Het retro van nu is een stuk rustiger. We hanteren bij een retro woonstijl dus ook graag rust en eenheid. Dit doen we door het gebruik van dezelfde soort meubels in combinatie met poedertinten en veel daglicht. Drukke grafische prints op de wand worden weggelaten in het moderne retro interieur. Daarentegen zien we juist wel weer meer prints op de vloer. Ook een mooi kunstwerk (of schilderij) oogt lekker bij een moderne retro woonstijl. 

Je kunt een hoop uit de kast halen met deze moderne Retro stijl. Go back to the future met retro!

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »