article-image

Groots wonen in een klein huis

Niet iedereen kan riant wonen. Woon jij in een klein huis of ga je binnenkort verhuizen naar een bescheiden optrekje? Hier vind je zes tips om een klein huis sfeervol en praktisch in te richten. Het is absoluut niet nodig om in te leveren op luxe, stijl en comfort. Ook een klein huis kan je groots doen lijken. Het gaat om het maken van de juiste keuzes.

6 tips voor het inrichten van een klein huis 

 

1. Lichter maakt groter

Door lichte kleuren te gebruiken lijkt een kleine ruimte groter. Zo krijg je meer licht in een ruimte:

- Lichte kleuren op de muren, het plafond en de vloeren.
- Zorg voor zoveel mogelijk daglicht.
- Zorg dat je ramen schoon zijn, je zal verbaasd staan hoeveel licht vuile ramen tegenhouden.
- Zware en donkere meubels geven donkere ‘vlekken’ in je woonkamer die de ruimte vullen. Kies dus kleurrijke en lichtere meubels uit.
- Spiegels zijn de perfecte ‘lichtmakers’ en ideaal om op verschillende plaatsen op te hangen. Het verdubbelt de ruimte door de weerspiegeling. Ze vangen veel licht waardoor de ruimte lichter en ruimtelijker wordt. Wees niet bang om meerdere spiegels te gebruiken, hoe meer spiegels hoe meer licht.2. Compact en multifunctioneel

2. Compact en multifunctioneel

Elke centimeter telt! Kies dus bewust waar je de ruimte mee vult. Praktische meubels kunnen ook heel erg mooi zijn. Denk hierbij aan een slaapbank, inklapbare eettafel, krukjes die je ergens onder kunt schuiven en klapstoelen. Hang de televisie aan de muur en gebruik hanglampen of wandlampen zodat je meer vrije ruimte houdt op de vloer.

3. Optische trucjes: werk met laagjes

Een kleine ruimte geef je meer diepte door laagjes te gebruiken. Hoe doe je dat? Door vormen, kleuren en structuren af te wisselen. Wissel hoekige en ronde meubels af en durf voor verschillende patroontjes te kiezen.

Een karpet geeft diepte als hij contrasterend is met de vloer. Pas op dat hij niet te groot is, want daardoor lijkt de ruimte weer kleiner. Leg wat donkere kussens op je lichte bank om laagjes te creëren.

4. Deel de ruimte op

Hoewel openheid een ruimte groter laat lijken, kun je een kleine ruimte ook opdelen. Een muur is wel erg rigoureus maar er zijn andere mogelijkheden. Kamerschermen zijn in alle soorten en maten verkrijgbaar en het voordeel is dat je de afscheiding ook zó hebt verwijderd.
Met een (transparant) gordijn kun je een afscheiding creëren die de ruimte knus en warm maakt. Ideaal om een lelijke kledingkast achter weg te werken of wanneer je een slaap- en werkkamer wilt combineren.
Een paar grote planten op de vloer zorgen voor een natuurlijke afscheiding die nog goed is voor je gezondheid ook.

5. Opruimen is een must!

Als je in een klein huis woont, ontkom je er niet aan: opruimen. Stapeltjes en rommeltjes nemen letterlijk de ruimte in beslag. Met de volgende tips ruim je nog makkelijker op.

Geef alle spullen een vaste plek

Geef alle spullen een vaste plek en wissel een open kast af met een gesloten kast. Zo lijkt de ruimte optisch groter. Een lectuurbak is erg handig om je tijdschriften en kranten in te bewaren zodat deze geen eigen leven gaan leiden in je huis. Het is ook leuk om dozen of manden in dezelfde vormen en/of kleuren te kopen die je kunt stapelen. Zo vormt zich een pilaar waar je eventueel een plant op kunt zetten. Lekker creatief! Ruim in de keuken alles op in de laadjes en zet mooie potten, olijfolieflesjes of kookboeken voor de sier neer.

Heb je een garage of schuur?

Koop een paar kratjes en berg daar je rommel in op die je niet dagelijks nodig hebt. Stapel de kratjes op. Je kunt ook planken ophangen waar je de kratjes op kunt zetten, zodat het niet in de weg staat op de grond. Sticker de kratjes zodat je snel terug kunt vinden wat je nodig hebt. Pas wel op dat je schuur straks niet uitpuilt. Blijf hier óók opruimen ;-)

Spullen al meer dan een jaar niet aangeraakt?

Wanneer je spullen een tijdje niet meer gebruikt, kun je jezelf afvragen of het geen tijd wordt voor een nieuwe eigenaar. Het belangrijkste criterium bij het opruimen volgens de Marie Kondo-methode: stel jezelf bij elk voorwerp de vraag: does it spark joy? Ga bij al je spullen na of je ervan houdt, of je er blij van wordt, of je er wat aan hebt. Een gedachte die je natuurlijk op meer dingen los kunt laten, dan alleen spullen die je eventueel weg wilt gooien‘Does it spark joy?’

Voor meer opruimtips: lees het boek is van Marie Kondo.

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »