article-image

KANTOOR AAN HUIS

Je kunt vanuit huis werken, ideaal! Je eigen tijd indelen en je eigen toilet gebruiken. Je eigen koffie in plaats van die slappe bak op kantoor. Geen schreeuwerige collega’s en je eigen radiostation. Klinkt geweldig, toch? Eindelijk je eigen werkplek, je kantoor aan huis. Nu nog even een goede plek als thuiswerkplek inrichten en je kunt van start. Wat heb je nodig voor de inrichting van een basis thuiswerkplek? En hoe blijf je geconcentreerd aan het werk in jouw kantoor aan huis? Met deze tips kun je meteen aan de slag.

Tip 1: Zorg voor een ideale thuiswerkplek

Waarschijnlijk sta je te trappelen om aan de slag te gaan. Een goed begin is het halve werk. Let’s go!

Bureau

Zorg voor een lekkere stevige tafel, een ruime tafel zodat je je spullen in je kantoor goed kunt uitstallen. Let er op dat je je benen goed kwijt kunt. Sta je liever? Kies dan voor een bartafel waar je lekker aan kunt staan. Als je op een laptop werkt, kun je staand en zittend werken mooi afwisselen. Goed voor lichaam én geest.

Bureaustoel

Hoewel de Arbo-dienst niet bij jou thuis komt controleren, mag je jezelf niets te kort doen. De ideale bureaustoel zit niet alleen comfortabel maar moet je houding ten goede doen. Bij een prettige werkplek kan een goede bureaustoel niet ontbreken. Bureaustoel Nikki is comfortabel, flexibel én stijlvol. Armsteunen zijn alleen goed wanneer je je schouders kunt ontspannen. Als je door de armsteunen met opgetrokken schouders moet werken, kun je deze beter niet gebruiken. Dit zorgt namelijk vaak voor nek- en schouderklachten. Stel de hoogte van je bureaustoel zo in, dat de benen een hoek van 90 graden vormen als je voeten op de grond staan.

Verlichting

Natuurlijk kun je niet zonder verlichting. Tijdens het inrichten van je thuiswerkplek, is het verstandig dat je goed oplet of er voldoende lichtbronnen in je kantoor aanwezig zijn. Belangrijk onderdeel van je nieuwe thuiswerkplek is dan ook een bureaulamp.

Tip: LED-verlichting heeft een lange levensduur, is energiezuinig en geeft geen flikkering.

Laptop

Zorg voor voldoende elektriciteitsaansluitpunten voor alle apparatuur in je nieuwe thuiswerkplek. Werk snoeren netjes weg zodat je niet struikelt over alle snoeren en kabels in kantoor. Denk aan je houding. Je kunt een speciale laptop standaard aanschaffen zodat het beeld op ooghoogte komt maar je laptop op een boek of andere verhoging plaatsen werkt ook. Gebruik er een los toetsenbord bij dat je recht voor je plaatst. Je schouders moeten ontspannen zijn en je onderarmen rusten op het tafelblad.
Werken met twee beeldschermen, is niet bevorderlijk voor je houding. Wanneer je op deze manier werkt, word je eigenlijk gedwongen om in een gedraaide houding te werken en dat is vanzelfsprekend niet goed voor je lichaam. 

Spotify

Radio is zó 1999. Tegenwoordig gebruiken we de radio op de PC of een eigen kantoor afspeellijst in Spotify. Eindelijk jouw eigen muziek tijdens werk. Als dat maar niet te swingend wordt…

Koffie of thee

Sleep een thermosfles mee zodat je de komende uren niet naar de keuken hoeft. Je moet er wel veel van plassen maar je wordt tenminste niet blootgesteld aan tussentijdse verleidingen, zoals bijvoorbeeld de vaatwasser uitruimen of de was ophangen.

Tip 2: Sta op tijd op, kleed je aan, ontbijt en hup naar kantoor (aan huis)

Het is natuurlijk heel verleidelijk om in joggingbroek of pyjama de dag door te brengen. Doe liever alsof het een normale werkdag is. Sta dus gewoon op tijd op en kleed je aan. Zo voel je de kracht en energie om aan de bak te gaan!

Tip 3: Discipline houden

Eén van de bezwaren die veel werkgevers hebben, is dat thuiswerken alleen interessant is voor mensen met een bak discipline. Wat weerhoudt ons om gemotiveerd en gefocust achter ons bureau te kruipen op het gezellige kantoor @ home?

Juist: de afleiding van heel veel andere moetjes in huis. De wasmachine die piept, je moeder belt, een vriendin komt nog even op de thee – je bent toch altijd thuis – en ach je dopt alvast de boontjes, hoef je dat straks niet meer te doen.

Ho, stop!
Blijf aan je bureau geketend, en doe voor niemand open. Plan gezellige afspraakjes buiten kantooruren.

Tip 4: Schakel afleidingen uit

Zoals bij zoveel mensen is de concentratie vaak even met vakantie. Social media zijn vaak killing voor focus en productiviteit. Zorg dat je niet in de verleiding komt en leg je telefoon uit het zicht en beantwoord alleen werk gerelateerde telefoontjes. Kun je die discipline niet opbrengen? Dan zijn er nog allerlei apps om bijvoorbeeld Facebook te blokkeren voor bepaalde tijden. Zo houd je zelf de controle en bepaal je vooraf hoeveel social media goed voor jou is.

Tip 5: Nu even niet

Niet in de file hoeven staan, iets eerder of juist later beginnen en werken in een heerlijke huiselijke sfeer. Het zijn zomaar een paar voordelen van werken vanuit huis.

Natuurlijk zijn er ook nadelen. Je moet de aanspraak van collega’s missen en vooral als je kinderen hebt, is het soms lastig duidelijke te maken dat je werkt. Wees daarom vanaf het begin duidelijk en stel regels op. Laat huisgenoten op je deur kloppen in plaats van binnenvallen. En als je toch even aandacht wilt geven aan je kids, stap dan uit je werksituatie en drink samen een kopje thee in de keuken. Houd het kort en ga na deze korte pauze weer opgeladen aan de slag in je eigen kantoor aan huis.

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »