URBAN COTTON

ECHT AMSTERDAMS

Urban Cotton is een Nederlands platform voor kunstenaars en is gevestigd in het hippe Amsterdam Noord op de oude NDSM-werf. NDSM ging begin jaren tachtig failliet en het industrieterrein raakte hierdoor compleet verlaten. In 1997 besloot de gemeente dat het tijd was om nieuw leven te blazen in deze buurt en de scheepswerf werd geschonken aan de kunstgemeenschap. Dit bleek een groot succes te zijn. Binnen de kortste keren werd Noord de creatieve werkplaats van Amsterdam. Echter heeft de buurt zijn rauwe randjes nooit verloren. De industriële sfeer vormt nog steeds een inspiratie voor vele up-and-coming artiesten en startups. Dit is ook het geval geweest voor Urban Cotton. Met hun hangende kunst proberen ze de creatieve en industriële vibe van Amsterdam Noord bij iedereen in huis te brengen.

NEDERLANDSE KUNSTENAARS

Via hun grote netwerk spreekt Urban Cotton creatieve talenten uit het hele land aan en bieden zij hun een podium om hun unieke creaties tentoon te stellen. De kunstenaars krijgen volledige artistieke vrijheid om te creëren wat zij zelf willen. De door de kunstenaar ontworpen print wordt vervolgens op een wandkleed afgedrukt en in productie genomen. De creatieve talenten laten zich inspireren door alles wat het leven te bieden heeft: van verre reizen tot bijzondere ontmoetingen en kleine geluksmomentjes. Bovendien vindt Urban Cotton het belangrijk om deze kunstenaars een eerlijke beloning te geven voor hun werk. Daarom wordt een vast percentage van de verkochte werken direct uitgekeerd aan de makers. Zo draagt Urban Cotton zijn steentje bij aan het steunen van lokaal talent.

UNIEKE WANDKLEDEN

Met wandbekleding kan je op een eenvoudige manier meer kleur en persoonlijkheid in je interieur aanbrengen. De wandkleden van Urban Cotton hebben unieke, moderne prints en passen in elke ruimte. De statementstukken maken van een lege muur een echte eyecatcher. Bovendien komen de wandkleden in elke ruimte goed tot zijn recht. Zo creëren ze sfeer in grote, open vertrekken en laten ze kleinere kamers juist ruimtelijker ogen. Fleur je kantoor ermee op, geef een unieke touch aan de kinderkamer of gebruik het wandkleed als een hoofdbord voor achter je bed. Urban Cotton wandkleden brengen een unieke persoonlijke touch aan uw interieur. Maak een keuze uit het ruime assortiment en vindt het ideale wandkleed voor iedere ruimte.

MIX & MATCH

De Urban Cotton collectie bestaat uit meer dan vijftig unieke prints. Van bohemian tot industrieel en van landelijk tot modern, voor iedere stijl bestaat er een perfect wandkleed. Bovendien vallen de wandkleden ook goed met elkaar te combineren. Ga voor kleden die binnen dezelfde kleurenfamilie vallen of kiest juist twee totaal verschillende prints voor een gewaagd contrast. Bent u na een tijdje weer toe aan wat nieuws? Dan is het heel eenvoudig om uw huidige wandkleed te vervangen voor een nieuw exemplaar. Zo raakt u nooit uitgekeken op uw woning en vindt u een perfect passend Urban Cotton wandkleed voor elk seizoen en iedere levensfase.

TROPISCHE SFEREN

Inspiratie is te vinden in de kleinste hoekjes. Dit is ook te zien aan de grote verscheidenheid aan prints en materialen die de kunstenaars bedenken ontwerpen. Zo had Charlotte Greeven de bloemrijke achtertuin van haar ouderlijk huis in haar achterhoofd toen ze de eerste schetsen voor wandkleed Flowers in Soft Hues maakte. Het resulteerde in een romantische schildering die een zomers gevoel oproept. Anouk von G wilde met wandkleed Roar het rebelse en stoere karakter van een luipaard op het doek te zetten. De kleurrijke flora en fauna die het dier omgeven brengen iedereen in tropische sferen. Ook Shon Price liet zich inspireren door het dierenrijk, maar hij nam de kraanvogel als uitgangspunt voor zijn ontwerp. Ondanks de donkerdere kleuren brengt ook dit wandkleed een exotisch gevoel naar boven. Al deze wandkleden zijn, naast een groot aantal andere ontwerpen, uiteraard te bestellen bij De Troubadour.

INDUSTRIËLE FOTOGRAFIE

Ook als felle kleuren niet uw voorkeur hebben, is er genoeg aanbod van ander soort kunst binnen het grote assortiment van Urban Cotton. Helemaal in de stijl van de originele NDSM-werf is bijvoorbeeld wandkleed Depot. Deze bijzondere foto van een stel verlaten treinstellen geeft een ruimtelijk gevoel, ook in kleinere ruimtes. De fotograaf achter deze afbeelding werkt onder het mom van ‘urban exploration’ wat inhoudt dat er vooral lege, verweerde ruimtes worden gefotografeerd. Alle foto’s die op Urban Cotton wandkleden zijn afgedrukt zijn geschoten met als motto “Leave nothing but footprints, take nothing but pictures”. Op deze manier draagt Urban Cotton bij aan een duurzaam productieproces waarin zowel als mens als natuur onbeschadigd achterblijft.

MATERIAAL EN OPHANGSYSTEEM

Uiteraard zijn alle Urban Cotton wandbekleding gemaakt van 100% biologisch katoen. Katoenboeren ontvangen een eerlijke prijs voor hun producten en gebruiken natuurlijke bestrijdingsmiddelen. Zo weet je zeker dat jouw aankoop op een duurzame en ethische manier tot stand is gekomen. Het katoen dat wordt gebruikt voor de wandkleden is echter vrij zwaar. Daarom is het belangrijk dat de wandkleden op een correcte manier worden opgehangen waardoor ze een leven lang mee kunnen. Urban Cotton helpt u hier graag bij mee door het doek alvast te voorzien van een tunnel. Hierdoor wordt het ophangen een fluitje van een cent. Wij raden om het speciale Urban Cotton ophangsysteem te gebruiken voor het mooiste effect. De ophangsystem zijn beschikbar in vier verschillende afmetingen die passen bij de maten van de wandkleden. Uiteraard zijn al deze ophangsystemen leverbaar via De Troubadour. Wilt u uw wandkleed zo strak en vouwloos mogelijk aan de muur hangen? Dan is het mogelijk om deze te strijken. Dit kan je beste doen aan de achterzijde van de wandbekleding met veel stoom. De temperatuur van het strijkijzer hoeft niet op maximum te staan. Zoek vervolgens een plek uit waarbij het wandkleed het best tot zijn recht komt en genieten maar!

BETAALBARE KUNST

De collectie van Urban Cotton kent een grote variatie. Voor elke ruimte en ieder budget zal er dus een perfect wandkleed tussen zitten voor u. Elke samenwerking met een kunstenaar is uniek en hierdoor varieert ook de oplage per product. Zo zijn er unieke stukken, maar ook wandbekleding die veelvuldig op voorraad is. Hierdoor kan de prijs van de wandkleden laag worden gehouden en is deze hangende kunst bereikbaar en betaalbaar voor elk budget.