article-image

Kies de juiste kleur bank /zitmeubelen

20-02-2024

Wat is de juiste kleur bank voor in jouw interieur?

Goede vraag! Tegenwoordig kan je een bank kiezen in ontelbaar kleuren daarom kan ik begrijpen dat de juiste kleur kiezen voor jouw toekomstige bank erg lastig kan zijn. Je hebt vast ook de vraag: ''Waar moet ik wel of niet opletten bij een kleur kiezen?’’ Hier zijn een aantal tips die jouw kleurkeuze wat makkelijker kunnen maken.

Kleuren in de ruimte

Het beste is om te beginnen bij de kleuren in je woonkamer. Heb je een bepaald kleurenpalet waar je rekening mee wil houden bijvoorbeeld? Welke kleuren gebruik je al iets te vaak en kunnen dus al worden uitgesloten? Stel je zou een bank nemen die overeenkomt met de kleuren van je muren dan valt de bank weg in je interieur. Een donkere bank staat daarom beter tegen een lichtere muur. Voor de vloer is dit minder belangrijk om op te letten. Je kunt altijd een groot vloerkleed onder de bank schuiven als je contrast wil tussen de vloer en de zitbank bijvoorbeeld.

Nog een puntje om over na te denken; heb je een kleine kamer waar weinig licht in komt? Kijk dan uit met donkere kleuren voor je bank, die kan al te snel te groot ogen en dus overheersen. Of heb je het tegenovergestelde en juist veel licht, kies dan een leuke plaid met gekleurde kussens om meer aandacht te trekken naar je zitbank.

Bank kleur

Kleuren binnen jouw woonstijl

Heel belangrijk, hoe omschrijf je jouw woonstijl het beste? Wanneer je dit weet zou je een moodboard kunnen maken met kleuren die veel voorbijkomen in dit thema. Bijvoorbeeld bij een industrieel interieur is een cognac, antraciet of donkergroene bank meer passend. Bij een landelijk interieur waar vaak meer hout wordt gebruikt zou een natuurtint een goede match zijn, maar ook pastel als je een out-of-the-box kleur wil. Tegenwoordig zijn de neutrale tinten erg populair dus als dat meer jouw stijl is op het moment, kunnen de kleuren donkerbruin en taupe beter bij jou passen.

Heb je kleine kinderen en/of huisdieren? Neem dat ook mee in de keuze voor de kleur. Een lichte bank of donkere bank is niet slim om te nemen in verband met vlekken. Wel kun je bij De Troubadour een all-in-house service kiezen voor je bank waardoor je garantie hebt met vlekken. Meer informatie? Klik hier.

Bank kleur

Combinatie zoeken met kleuren

Tegenovergestelde kleuren

Een betere benaming is; complementaire kleuren, dit zijn kleuren die tegenover elkaar staan in de kleurencirkel en elkaar dus versterken. Kies bijvoorbeeld voor één neutrale kleur en vul deze aan met twee kleuren die dus als koppel kunnen functioneren in je interieur. Een aantal voorbeelden van deze koppels zijn: groen en rood of blauw en oranje.

Ton sur ton

Een iets meer veilige keuze is ton sur ton. Dit is letterlijk vertaald uit het Frans, wat betekent toon op toon. Hierbij kies je een kleur uit die je in verschillende tonen kunt toepassen in je interieur. Bijvoorbeeld een donkergrijze muur met een lichtgrijze bank of meer gewaagd; een donkerblauwe muur met lichtblauwe bank.

Harmonieuze combinatie

Met deze manier van kleuren kiezen kan het niet misgaan. Het is de bedoeling om kleuren te kiezen die naast elkaar staan in de kleurencirkel, zoals; oranje en rood. Je kunt hierbij ook de 60/30/10 regel toepassen. Je hebt dan een basis- (60%), aanvullend- (30%) en accentkleur (10%) nodig. De basiskleur is dan wat neutraler wat bijvoorbeeld ideaal is voor de bank. De aanvullende kleur is perfect op de muur of als vloerkleed en de accentkleur kan je gebruiken voor de accessoires, zoals sierkussens en plaids.

Dit waren de tips voor het kiezen van een kleur voor jouw zitbank. Kom je er nou echt niet uit met de kleur? Kom dan vooral even langs in onze winkels om inspiratie op te doen en in gesprek te gaan met onze adviseurs!